Kendt hundefoder på abonnement UDEN binding. Altid GRATIS fragt!

Alt Om Hjertelungeorm

Alt du skal vide om hjertelungeorm hos hund

Rævens Lungeorm (Crenosoma Vulpis) og Fransk Hjerteorm (Angiostrongylus vasorum) er parasitter, der har ræv, grævling, og nu også hund som hovedvært. Disse parasitter har primært snegle som mellemvært, og det er gennem oral kontakt med disse snegle, at din hund kan live smittet.

Fransk hjerteorm inficerer hunden ved at tage bolig i hjertet og i blodkarrene til lungerne. Lungeorm lever derimod i områderne omkring luftvejene og i hundens lungevæv.

Symptomerne på hjertelungeorm hos hunde viser sig ca. 30 til 60 dage efter, at hunden er blevet smittet. Idet sneglene, (parasitternes mellemværter), er mest aktive forår og sommer, er det ofte i sensommeren og i det tidlige efterår, du skal være særligt opmærksomme på symptomer hos din hund.

Symptomerne på hjertelungeorm er: 

 Hunden kan også have symptomer såsom:

 • Let feber
 • Blodmangel. (Viser sig ved bleghed omkring øjne og gummer. Tandkødet på en rask hund skal været lyserødt og ikke hvidt)
 • Røde pletter på slimhinderne 
 • Nedsat balanceevne

Sådan smitter hjertelungeorm

Hjertelungeorm kan få store konsekvenser for din hund og i værste tilfælde føre til døden. Lige nu ses rigtig mange smittetilfælde på Sjælland, men tilfælde af hjertelungeorm forekommer over hele landet.

Men, hvordan smitter parasitterne egentligt?!

Hjertelungeorm er to forskellige parasitter, hvis livscyklusser opfører sig på samme måde. Især ræve er bærer af parasitterne, men i de seneste par år er vores tamhunde desværre også blevet værter for ormene.

Hjertelungeorm smitter IKKE direkte ved, at en hund spiser afføring fra andre inficerede hunde eller ræve. Parasitternes larver har en særlig livscyklus, som betyder, at larverne skal udvikle sig til infektionsdygtige larver i en mellemvært, før de overføres til den endelige vært, hvor de bliver voksne.

Man estimerer, at omkring 25 sneglearter i Danmark fungerer som mellemværter for hjertelungeorm. Sneglene bliver mellemværter for hjertelungeorm-laver, fordi a fx. rævafføring indgår i sneglenes føde. Således kommer larverne ind i sneglene, hvor de vokser sig til infektionsdygtige larver i sneglens tarmsystem.

Når en nysgerrig eller altædende hund spiser eller slikker på den inficerede snegl, flytter parasitterne sig fra mellemværten (sneglen) til slutværten (hunden). Når larverne når hundens tarmsystem, vandrer de ud gennem tarmvæggen og føres via blod, lymfer eller lever til hundens hjerte og lunger.

Når larverne har nået deres slutdestination udvikler de sig til voksne larver, som kan formere sig. Larverne af de voksne hjertelungeorm finder vej til hundens tarmsytem, hvor de udskilles med afføringen og på ny kan optages af en mellemvært - en snegl, som spiser hundens afføring.

Således kan en ny cyklus kan begynde.

Hvilke hunde kan blive smittet?

Alle hunde uanset race, alder og køn kan blive inficeret med hjertelungeorm. Geografi, alder og færden er dog tre nøglefaktorer, der øger risikoen for hjertelungeorm:

 • Hvalpe/Unghunde: Imens hunden er ung, har den tendens til at undersøge verden med sin mund. Hvalpe og unghunde vil derfor være mere tilbøjelige til at fortære eller slikke på en snegl, end voksne hunde. Ca. 50% af alle smittede hunde er hunde under 2 år!
   
 • Altædende hunde, der samler alt op på gåturen, også snegle.
   
 • Jagthunde, der færdes i natur, hvor der er en hyppig forekomst af ræve.
   
 • Hunde, som færdes steder, hvor mange hunde samles (hundeskove og hundeparker), og hvor ræve er en del af naturen. (F.eks. Storkøbenhavn).
Sådan kan du forebygge du hjertelungeorm hos din hund

Snegle og ræve er en del af den danske natur og vi hverken kan eller skal bekæmpe hjertelungeorm gennem kontrol af bestanden af disse to dyr. Hvad kan du som hundeejer så gøre?

1) For det første skal du væbne dig med viden om følgende

 • Generel viden om hjertelungeorm
   
 • Viden om hvordan parasitterne smitter gennem sneglen som mellemvært
   
 • Geografisk viden om hvor i landet smitterisikoen er størst. (Se kort over tilfælde af hjertelungeorm LIGE HER).
   
 • Viden om symptomerne på hjertelungeorm. (Har du været i et højrisikoområde, skal du ikke frygte for, at din hund med sikkerhed bliver smittet. Dog skal du kende til de symptomer, der karakteriserer smitte med parasitterne, så du kan handle hurtigt, hvis din hund viser tegn på smitte).

2) Rent praktisk kan du gøre følgende

 • Samle afføring op efter din hund! (Dette er ekstremt vigtigt. En bærer af hjertelungeorm, der endnu ikke udviser nogen symptomer på smitte, bidrager også til spredning af parasitterne).
   
 • Rengør vandskåle i haven hyppigt om sommeren, hvor sneglene er mest aktive. (Pga. risikoen for snegleslim).
   
 • Saml din hunds legetøj og tyggeben op fra græsplænen og rengør det jævnligt. (Pga. risikoen for snegleslim).

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort